fredag 15 maj 2009

Fett-teori

Blev ingen torsdagsöl igår. Ingen var på krogen så jag åkte och köpte godis och kollade på tv istället. Godiset var väl inte världens bästa val men det slank ner hursom och det är dumt att ha ångest nu i efterhand.

Såg en riktigt intressant dokumentär igår gällande fett och viktökning. För att inte uttråka alla så ska jag dra slutsatserna lite kortfattat.

När du äter mer än du gör av med under en dag ökar du i vikt och därmed oftast i fett. När du ökar i fettmängd så händer två saker, det första är att dina fettceller börjar bli större. När de växt till maximal storlek så startar steg två som innebär att fettcellerna förökar sig. Här kommer då problemet. Man kan aldrig minska antalet fettceller, dvs har du ökat dina fettceller till det dubbla kan du aldrig mer minska antalet fettceller, det enda du kan göra är att minska storleken på de fettceller du har. Och har du då många fettceller så ligger dem bara och väntar på att suga åt sig mer fett.

En annan sak som har med genetik och göra är hur vi ökar i vikt när vi äter för mycket. Vetenskapliga undersökningar visade att det finns en liten mängd människor som pga av sin genetik inte lägger på sig fett när man äter för mycket utan istället för sig ökar i muskler. Helt sjukt att det alltså finns människor som inte behöver träna alls utan kan gå upp i muskler enbart av att äta mer. Det handlar självklart inte om att man blir som en bodybuilder men ändå.

Ännu en intressant grej var att vi är byggda lite olika. De finns människor som ända från barnsben bara äter det kroppen behöver. Är man mätt och det ställs fram chokladkakor så struntar man i dem. Sen har vi andra halvan (jag bland annat) som alltid kan äta chokladkakor oavsett hur mätt jag är. Det är dessa människor som ligger i riskzonen för att bli tjockisar.
Lösningen är helt enkelt att tänka till innan man handlar hem massa crap-mat. Har man inte chokladkakor hemma så kan man inte äta dem direkt efter middagen.

Summa summarum: Vi är alla olika och har olika förutsättningar. Det vi kan göra från vår egen sida är att se till att försöka äta nyttigt och hålla koll på hur mycket vi stoppar i oss samt även hålla oss i rörelse i form av träning och ett aktivt liv för att på så vis hålla oss friska och i god form.

Inga kommentarer: