måndag 5 januari 2009

Öka muskler - Tappa fett. Går det?

Har ni någonsin hört någon säga eller kanske själva yttrat: Jag vill gå ned i vikt (fett) men jag vill samtidigt öka i muskelmassa ?

Problemet med att uppnå detta är följande: För att gå ned i vikt måste du ligga på ett kaloriunderskott, dvs göra av med mer kalorier än du stoppar i dig precis som jag skrivit tidigare. För att öka upp i muskelmassa gäller det motsatta, du måste få i dig mer näring än du gör av med för att dina muskler ska byggas upp större och starkare efter att du brytit ner dom under styrketräning.

Detta gör alltså att om du nu går ner i vikt så kommer du att förlora en del av muskelmassan och på samma sätt så kommer du om du ökar i muskelmassa även att "på köpet" öka i fett. Det kommer man inte runt och det är bra att inse så att man inte får ångest när det väl börjar synas i spegeln.

Frågan blir då: Går det att minimera bortfallet av muskler och maximera fettförbränningen?
Ja detta går självklart och sitter mycket i valet av träningsform. Du kan helt enkelt träna upp din fettförbränning på samma sätt som att du kan öka muskelmassa med rätt träning, dvs du kan tvinga kroppen till att använda fettet på kroppen som huvudsaklig energikälla, istället för att använda glykogenet ("kolhydratlager i musklerna").
Ett intensivt och snabbt muskelarbete utvinner det mesta av energin ur glykogenet. Muskelarbete som pågår under en längre tid, med ett långsammare utförande, ökar kroppens fettförbränning.

De 3-5 första minuterna tar kroppen sin energi främst från kolhydrater. Efter 15-18 minuter, beroende på individen och aktivitetens intensitet, går kroppen över till att ta den den större delen av den behövande energin från kroppens fettlager för den fortsatta aktiviteten. Du kan nu gradvis öka intensiteten - och allt större del av energin kommer att tas från fettet.

Denna typ av träning kallas aerobisk träning där aerobisk betyer "med syre". Aerobisk innebär träning där det hela tiden hinner tillföras syre till musklerna.
Anaerobisk träning däremot innebär träning där syret tas upp snabbare än det kan fyllas på i kroppens muskler vilket medför att energin för att utföra arbetet i musklerna tas från bland annat glykogenet och fett till viss del. Anaerobisk träning består alltså av explosivt och snabbt muskelarbete. Klassisk styrketräning är till största del anaerobisk träning.
Aerobisk träning kan utövas under en längre period, dock med lägre intensitet än anaerobisk träning. Generellt gäller för aerobisk träning att den utförs med en relativt låg intensitet under en längre tid. Och ju längre man aktiverar sig med denna typ av träning, desto mer fett omvandlas till energi. Vid anaerobisk träning, omvandlar kroppen däremot väldigt lite fett till energi.

Om du är i väldigt bra form, så har kroppen lättare att bränna fett. Du kan med andra ord träna upp ditt aerobiska system till att bränna fett mer effektivt. Detta sker på samma sätt som du har förmågan att träna upp dina muskler att bli större och starkare. Regelbunden träning är nyckelordet.

Förenklat innebär denna träning vilken typ av aktivitet som aktiverar de större muskelgrupperna och som pågor i 20-40 min. Exempel är cykling, snabba promenader, simning, jogging osv. Oavsett om du har som mål att gå ned i vikt eller att gå upp i så mycket ren muskelmassa som möjligt är det smart att lägga in aerobisk träning ett par ggr i veckan utöver ditt vanliga träningschema (om nu ditt vanliga schema inte är just aerobisk träning) för att på så sätt förbättra dina resultat.

Sammanfattningsvis är alltså fördelarna med aerobisk träning
- Bränner bort överflödiga kalorier.
- Ökar fettbränningen och dess intensitet.
- Minskar ditt fettlager.
- Gör att du kan öka kaloriintaget och ändå reducera fett.

Slutligen hoppas jag att de kommer fram att denna typ av träning är för att bränna fett. Självklart behöver du styrketräningsbiten också! Variation är otroligt viktig för människokroppen och genom att blanda båda typerna av träning kommer du uppnå optimalt resultat!

Ps. En mycket stor del av denna text är direkt hämtad från Josefin som i sin tur anger att hon läst det men inte angett källa. Jag tycker att texten var så pass välskriven och korrekt så jag har tagit med stora delar av det rakt av med en del tillägg från min egen sida.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att höra att det faktiskt är möjligt att bli av med fett utan att alla muskler försvinner.. :(
Jag lyckades med detta utan att ens försöka. Ökade konditionsträningen, fortsatte med hård styrketräning och gick ner ca 10 kilo i vikt. Ändå kan jag inte påstå att jag förlorat speciellt mycket muskelstyrka! Visst, lite grann, men inte mycket. :)

Globetrotter sa...

Precis, då har du tränat rätt och minimerat förlusten av muskelstyrka!
Ofta kan man dock "tro" att man fortfarande har bibehållen styrka pga av att man lyfter lika mycket eller mer. Det man ofta missar då kan vara att man faktiskt byggt upp en bättre teknik samt att kroppen "vant" sig och ställt in sig för att optimera just de specifika styrkeövningar man kör.
En anna sak man måste ha i åtanke är att alla är olika vad gäller hur man svarar på olika typer av träning. Man får helt enkelt göra det man kan utifrån sina egna förutsättningar och sin egen kropp. Även om du äter och tränar precis lika mycket och exakt likadant som en annan person betyder det inte att ni kommer få samma resultat. Detta måste man ha i åtanke.

Anonym sa...

Sv: Tack! Jag gillar att gå runt sådära, inte massa krångel!
Intressant blogg:D