onsdag 7 januari 2009

Vila!

Vilodagar... underbart. Både för kropp och själ.
Många missar att det är vid vila dina muskler återuppbyggs, starkare, större, sexigare. Eller okej så mycket sexigare kanske dem inte blir men de två första stämmer.

Så glöm inte att vila, många ser till att skapa träningsprogram så att bara 1-3 muskelgrupper aktiveras varje pass och på så vis antar man att dessa specifika muskelgrupper vilar de efterföljande dagarna då man tränar en annan muskelgrupp.
Det är bra tänkt förvisso och jag kör även enligt den principen om man ser till mitt träningsprogram, MEN jag lägger även in en ordentlig vilodag efter 3 dagars träning. Anledningen är helt enkelt att det är svårt att isolera muskler fullt ut, dvs även de muskler man tror "vilar" vid ett träningspass aktiveras. Då är en vilodag perfekt för att verkligen låta kroppen återuppbyggas.

Utöver det så ger vilodagen motivation. När man väl kommin in i träningsrutinen så rullar det bara på och får man en tvingad vilodag där man inte tillåter sig träna så ökar suget för träning och man kommer tillbaka till gymet/löpspåret/spinningen/whatever dagen därpå med ännu mer energi!
Slutligen får man ett par timmar mer över den dagen man vilar då man kan unna sig något man tycker om att göra vilket ger tillfredställelse för själen också.

Så träna hårt men glöm inte vilodagen!

Inga kommentarer: