tisdag 6 januari 2009

Grovlimpa

Riktigt nyttigt bröd som jag lyckades baka ikväll. Riktigt gott dessutom!
Receptet kommer ursprungligen härifrån.

Ingridienser (2 limpor á 18 skivor)
1/2 msk salt
2 tsk bikarbonat
2,5 dl krossad råg
1,5 dl vetegroddar
2,5 dl krossad vete
1 dl kruskakli
1 dl krossade linfrön
2 dl dinkelmjöl
2,5 dl vetemjöl
0,25 dl flytande honung
1 liter mild lättyoghurt
lite rapsolja att smörja de två formarna med

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser. Rör sedan ner yoghurt och honung till en jämn smet/deg. När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara, då blir brödet saftigt. Blanda inte ner mer än receptet anger. Smörj formarna med rapsolja. Fördela smeten i de två formarna och grädda länst ner i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt svalna på galler. Fungerar utmärkt att skiva och frysa in.

Energi per skiva = 85 kcal


Inga kommentarer: