lördag 13 december 2008

Hitta dig själv.

Identifiera din typ. Människor är i grund och botten väldigt lika varandra men på en punkt så tycker jag att skillnaden är stor och detta är Motivationstyp eller kanske rättare sagt Krigaranda. Det vill säga det finns dem som sätter upp mål och följer upp dessa oavsett vad, här pratar jag om de sanna krigarna, de som i svåra tider höjer sig en nivå och ger det där lilla extra. Andra sätter upp sina mål och följer upp dem till stor del men när det börjar ta emot pga av diverse anledningar så faller man tillbaka i gamla dåliga fotspår. Denna kategori tror jag är en majoritet och det är viktigt att kunna avgöra om man är inom denna kategori för att på så vis försöka minimera risken att falla tillbaka tillbaka.

Hur gör man då detta? Minimerar risken. Ett par enkla men väl fungerande metoder listas nedan:

- Don't overdo it!

Om du aldrig tränat så få inte för dig att du ska bli Conan the Barbarian på 2 veckors tid, tänk till innan du väljer att göra nåt, även träningen och sätt upp rimliga mål med inkluderade delmål som du ser till att beta av, när du väl passerat en milstolpe så titta på nästa. Börjar du känna att det går dåligt så försök att inte falla under den passerade milstolpen utan arbeta inom det spannet som du ligger i mellan den uppnådda och det nästkommande önskade målet. Skulle du falla tillbaka ordentligt så är det helt mänskligt, försök då att så fort det går börja kriga dig uppåt igen.

- Gråt inte över spilld mjölk

Precis som jag avslutade förra punkten, har det gått åt skogen så har det. Oavsett anledning. Skitsamma och kör på ifrån där du står NU. Tänk inte på godiset du åt igår och ha ångest över det idag. Se till att inte äta godis idag åtminstone! Det tankesättet kommer att få dig åter på rätt spår varje gång du fallit.

- Do it with friend's

Oavsett vad du ska göra så är ensam inte stark. Om du ser till att hela tiden utföra det du ska med hjälp av vänner och bekanta så kommer det gå mycket bättre. Energi smittar, det vill säga att om ni är 2 träningskompisar och den ena personen har låg motivation medan den andra har väldigt hög så kommer den höga energin att smitta av sig till den med mindre. Även den med lägre kommer att påverka den med högre men i träningssammanhang är jag övertygad om att det är till stor fördel att vara fler än en person. Om man nu inte tillhör den första kategorin krigarsjälar.

- Do it with the right friends

Lite sidospår på den tidigare, dvs välj RÄTT vänner. Självklart ska du inte umgås med människor som enbart sprider dåliga vibbar omkring sig. Känner du att du umgås med människor som suger energi ur dig istället för att tillföra så umgås du med fel typ av vänner.

- Var disciplinerad

Jag sa överst att du inte skulle överskatta dina ambitioner. Men med detta inte sagt att du ska strunta i att ha ambitioner utan tvärtom, sätt upp mål och kämpa för dom. Ge inte upp, oavsett vad. När du tror att du inte orkar mer så kan du vara säker på att du har massor kvar att ge!

Såg ett avsnitt av en reality serie där en kille skulle gå ned i vikt för att kunna väga in på rätt vikt då han skulle tävla. Han fick sitta i en bastu på en motioncykel, där bastun var igenbommad utifrån. En bit in i det hela ville han ge upp och började skrika på sin coach att öppna dörren, han skrek, bankade och skrek lite mer. Coachens respons var: Har du energi nog att stå där och skrika och banka så klarar du av att sitta där en stund till. Han lyckades iallafall gå ned och vann dessutom sin match.

Detta må vara ett extremt exempel men påvisar ändå att man inte ska ge upp i första. Som jag skrev tidigare i ett blogginlägg
The only time success is found before work is in the dictionary.

Där har ni ett par punkter som ni kan tänka på om ni rannsakar er själva och inser att ni är kategori två.

Tillbaka till mig då, vad har jag lyckats göra idag.

Grej of the day: 60 min promenad

Matbiten än så länge:

Frukost: Fiberberikad havregrynsgröt med lättmjölk + 1 stekt ägg
Lunch: Köttfärsbiffar med fullkornscouscous, sallad och lättyoghurt
Mellanmål: 1/2 portion osötad müsli med lättfil + 1 clementin
Middag: Köttfärsbiffar med fullkornscouscous, sallad och lättyoghurtMellanmål: Osötad müsli med lättfil
Mellanmål: osötad müsli med lättfil


Lördag idag så det kan hända att jag drar ut, kommer dock med största sannolikhet inte konsumera alkohol. Känner inte ens nåt sug för det just nu. Låter kanske helt stört men kroppen känns som en väl fungerande maskin nu och jag har ingen avsikt att förstöra den med gift.

Keep it cool until next time.

Inga kommentarer: